To Wing Tsjun είναι ένα κινέζικο σύστημα αυτοάμυνας. Ανήκει στην οικογένεια Kung-Fu (Kung-Fu στα κινέζικα σημαίνει «σκληρή δουλειά»). Σύμφωνα με τον μύθο, αυτή την τέχνη την επινόησε μία γυναίκα (η Ng Mui).
Ο Yip Man ήταν ο πρώτος που το δίδαξε δημόσια σε σχολή στην Κίνα, και ο Bruce Lee ήταν ένας από τους μαθητές του. Στη Δύση ήρθε από τον διάδοχο του Yip Man, τον Leung Ting, σε μία περίοδο μεταξύ 1975 και 1980. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας και ανάπτυξης που είχε στην Ευρώπη, ο Grand Master Leung Ting χαρακτηρίστηκε ο πιο επιτυχημένος δάσκαλος Kung-Fu όλων των εποχών.
Σταδιακά ο δυτικός τρόπος σκέψης πέρασε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και το σύστημα ξέφυγε από τον αυστηρό και μακροχρόνιο τρόπο εκπαίδευσης της παραδοσιακής κινέζικης φιλοσοφίας. Έγινε πλέον προσιτό στον απλό άνθρωπο και προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και στον τρόπο ζωής της.
Το Wing Tsjun ποτέ δεν θεωρήθηκε πολεμική τέχνη με τη σημερινή της σημασία (δηλαδή άθλημα). Απέφυγε να μεταλλαχτεί για τις ανάγκες μίας αθλητικής προσέγγισης, κρατώντας τις βασικές αρχές και τον σκοπό της ύπαρξης του: την αυτοάμυνα.
Η αυτοάμυνα στον δρόμο, δυστυχώς δεν ακολουθεί ποτέ αθλητικούς κανόνες.
Στόχος αυτού του συστήματος αυτοάμυνας ήταν και είναι, να δώσει τις γνώσεις και τις τεχνικές που καθιστούν κάποιον ικανό να ενεργεί και να τα βγάζει πέρα σε επικίνδυνες καταστάσεις.
Ακολουθώντας έξυπνες βασικές αρχές και κανόνες δύναμης, αλλά και με τη βοήθεια της αίσθησης της αφής και των κλειδώσεων, καταφέρνει το σωματικό μέγεθος και η δύναμη να μην παίζουν κανένα ρόλο.
Σήμερα, το Wing Tsjun θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας παγκοσμίως
Γενικά Χαρακτηριστικά
Επιθετική αυτοάμυνα
Μία «φυσιολογική» αντίδραση όταν δεχόμαστε μία επίθεση, θα ήταν η υποχώρηση, η απομάκρυνση από τον κίνδυνο ή μία κίνηση απόκρουσης. Όμως μία τέτοια τακτική δεν τελειώνει τη μάχη, απλά την αναβάλλει. Ο επιτιθέμενος συνήθως συνεχίζει να επιτίθεται.
Στο WT η αντίδραση είναι εντελώς διαφορετική. Τη στιγμή που ο επιτιθέμενος ξεκινάει να κάνει την επίθεση, δέχεται ο ίδιος επίθεση. Με άλλα λόγια, η άμυνα και η αντεπίθεση γίνονται ταυτόχρονα.
Κατά κάποιο τρόπο, ο επιτιθέμενος «τιμωρείται» για την πρόθεση του να μας χτυπήσει, καθώς ταυτόχρονα του αφαιρείται και η δυνατότητα να προσπαθήσει να κάνει μία δεύτερη επίθεση.
Αυτό δημιουργεί μεγάλη έκπληξη κι αιφνιδιάζει τον επιτιθένενο, σε σημείο που να καθορίζεται με αυτό τον τρόπο η έκβαση της μάχης.
Η αίσθηση της αφής στην κοντινή απόσταση
Το Wing Tsjun είναι γνωστό για τον μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης ενός αντιπάλου, ακόμα και με κλειστά μάτια. Αυτό είναι εφικτό γιατί στην κοντινή απόσταση, η αίσθηση της αφής αντικαθιστά την όραση.
Με την αφή, οι κινήσεις γίνονται αυτόματα και χωρίς καμία σκέψη.
Όπως ακριβώς λειτουργούν και τα αντανακλαστικά. Ακαριαία και ενστικτωδώς, χωρίς την έγκριση από τον εγκέφαλο, το σώμα κάνει ότι είναι απαραίτητο.
Εκμεταλλεύεται τη δύναμη του αντιπάλου
Με την έξυπνη χρήση των κλειδώσεων, η δύναμη δεν παίζει κανένα ρόλο. Τα χέρια λειτουργούν σαν μοχλοί ή ελατήρια, ανάλογα με τον τρόπο που πιέζονται από τον επιτιθέμενο.
Η ιδιότητα του μοχλού είναι να πολλαπλασιάζει την δύναμη, και του ελατηρίου είναι να υποχωρεί αλλά να δυναμώνει καθώς πιέζεται, και με εκτονώνεται αυτόματα όταν ελευθερώνεται.
Το χέρι λοιπόν με τη βοήθεια των κλειδώσεων, γίνεται «μοχλός» όταν χρειάζεται εφαρμογή μεγάλης δύναμης, κι ελατήριο όταν πιέζεται από έναν πιο δυνατό αντίπαλο.
Και όταν το χέρι λυγίζει από την πίεση του αντιπάλου και μετατρέπεται σε «ελατήριο», εκτονώνεται με δύναμη προς τον στόχο όταν απελευθερωθεί από αυτή την πίεση.
Δεν έχει κανόνες
Σε μία πραγματική κατάσταση στον δρόμο, δυστυχώς ο επιτιθέμενος δεν ακολουθεί κάποιους αθλητικούς κανόνες.
Έτσι και το Wing Tsjun, έχοντας προσανατολισμό στην αυτοάμυνα στον δρόμο, δεν βάζει όρια. Αντιμετωπίζει οποιαδήποτε επίθεση, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες και χωρίς κανόνες.
Από κοντά ή από μακρυά, με έναν ή περισσότερους αντιπάλους, με οπλισμένο ή άοπλο αντίπαλο. Χρησιμοποιεί κλωτσιές, γροθιές, αγκώνες, γόνατα, αλλά και κάθε κλείδωση χρησιμοποιείται με πολύ έξυπνο τρόπο.
Επίσης, το Wing Tsjun κάνει λαβές και ακινητοποιήσεις, ανατροπές και ρίψεις, και μάχεται ακόμα και στο έδαφος αν χρειαστεί.
Ασφάλεια στο μάθημα
Η εκπαίδευση είναι πολύ ρεαλιστική, ο τρόπος όμως που γίνεται παρέχει απόλυτη ασφάλεια και απολύτως κανέναν κίνδυνο τραυματισμού.
Ο εκπαιδευόμενος δεν δέχεται χτυπήματα στο μάθημα. Αντίθετα, μαθαίνει να τα αντιμετωπίζει και αναπτύσσει τις δικές του αμυντικές κι επιθετικές ικανότητες.